Vastgoed borrel

Zomerborrel 2016 (7 juli 2016)

Op donderdag 7 juli vond de Vastgoedzomerborrel plaats bij Area Development Twente (ADT), de voormalige vliegbasis Twenthe.
zomerborrel_7juli2016_1
De voormalige luchthaven Twenthe, een gebied van circa 500 hectare midden tussen Enschede, Oldenzaal en Hengelo, wordt ontwikkeld tot een gebied voor werken, wonen en recreëren. Tijdens de zomerborrel op 7 juli kregen we de kans om te kijken wat het gebied te bieden heeft.

De ontvangst vond plaats in de oude terminal van de luchthaven, volledig in stijl met bagageband, douanepoort en uitzicht over de landingsbaan.  Marieke Mentink legde in haar welkomstwoord uit waarom deze locatie zo passend is voor de vastgoedrapportage. “Hier liggen kansen voor de regio en is er ruimte voor vele nieuwe ontwikkelingen.Tijdens de rondleiding zien we vandaag wat er allemaal ontstaat in dit gebied”.

Presentatie ADT
Vervolgens begon  een presentatie van Joep van Aaken, projectmanager gebiedsontwikkeling bij Area Development Twente, kortweg het ADT. Het ADT is een zelfstandig bedrijf dat in nauwe samenwerking met de gemeente Enschede en de provincie Overijssel werkt. Zij zijn verantwoordelijk voor het transformeren van het militaire vliegveld Twenthe voor verschillende doeleinden.

Joep van Aaken nam ons mee naar begin 1931, toen het vliegveld letterlijk niet meer was dan een schapenwei waar de schapen moesten worden weggejaagd wanneer er een vliegtuig moest landen. Tijdens de tweede wereldoorlog breidt het vliegveld snel uit naar een militair terrein van 1500 hectare. Na de tweede wereldoorlog wordt dit teruggebracht naar een terrein van meer van 400 hectare met twee functionele banen en legeringskampen die in gebruik waren door defensie.

In 2003 werd besloten om het vliegveld in zijn toenmalige functie te sluiten. Onderhandelingen over een toekomstige besteding liepen spaak en in 2007 werd er besloten dat er een neutraal plan moest worden opgesteld. In 2009 mondde dit uit in twee plannen, één met en één zonder vliegveld. Er werd besloten om het Noordelijke deel te gebruiken voor het opzetten van een commerciële burgerluchthaven,  voor het zuidelijke deel werden andere plannen bedacht. In 2010 werd het ADT officieel eigenaar van de grond, zowel voor de ontwikkeling als voor het onderhoud van het gebied.

Belangrijk in deze ontwikkeling was om te kijken waar de kansen van het gebied lagen. Er is besloten om geen blauwdruk te maken voor de ontwikkeling, maar om alleen een concept te maken en dit organisch te ontwikkelen, ook wel trage stedenbouw genoemd. In 2014 werd er door de gemeente en de provinciale staten besloten dat er geen commerciële burgerluchthaven op het terrein ging komen. Ook het Noordelijke deel moest nu betrokken worden bij de ontwikkeling van het gebied.

Tijd om de balans op te maken, wat is er concreet met het gebied gedaan? Er is 130 hectare nieuwe natuur gerealiseerd, 50 hectare is verkocht voor evenementen en leisure, er zijn 4 woonparken gerealiseerd en er is een Technology Base; een plaats voor onder andere het testen en trainen met drones en een trainingscentrum voor hulpdiensten door de Regionale Brandweer Twente.

zomerborrel_7juli2016_2

Rondrit over het terrein
Na deze interessante presentatie was het tijd om in te stappen op de BUZZtoer, een rondleiding door het bijzondere gebied om zo de uitwerking van alle ontwikkelingen te zien. Als afsluiting van de dag werd er nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Volgende activiteit vastgoedrapportage
Na deze interessante zomerborrel maken we ons op voor het symposium op 28 september, waarin de rapportage met de actuele cijfers van het afgelopen jaar wordt gepresenteerd. Meld u nu alvast aan. We hopen u dan weer te mogen begroeten

Nog geen lid? Klik dan hier voor informatie over het lidmaatschap en meld u snel aan.

 

Programma

  • Datum: 7 juli 2016
  • Locatie: Oude Terminal Vliegbasis Twenthe
  • Tijdstip: 15:00
  • Parkeren: Vliegveldweg 333

Meld u aanDeelnemerslijst